Het “Gezicht van de Pandemie” verdwijnt: Wieler, de Baas van het RKI, treedt af

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn. Een zoveelste prominente Corona-aftreding, die tot nadenken stemt: nadat reeds de “hof-viroloog” van de Duitse regering, Prof. Cristian Drosten, volledig is verdwenen, is thans ook de baas van het RKI, Lothar Wieler, uit zijn ambt getreden. Volgens de officiële uitleg van het Robert-Koch-Instituut wenst Wieler “nieuwe taken m. b. t. onderzoek en leer” op te pakken. De stap wordt gezet “met instemming van Minister van Volksgezondheid Prof. Karl Lauterbach”.

Allang was er sprake van berichten, volgens welke de verstandhouding tussen Lauterbach en Wieler zou zijn verstoord. Beiden ontkenden dit echter. Het haastige aftreden is echter duidelijk voor de waarnemers – Wieler heeft voor het RKI geen opvolger benoemd, zodat het instituut voorlopig interim wordt geleid door zijn plaatsvervanger.

Wieler gold sinds het voorjaar van 2020 in het openbaar als het “Gezicht van de Pandemie”- met zijn dagelijkse incidentie-boodschappen verscheen hij elke dag even frequent aan de burgers als de “Tagesschau’. Hij profileerde zich al snel als getrouwe moderator van de epidemie, die in het koor van de overige scherpslijpers en paniekzaaiers trouw nieuwe aanscherpingsvoorstellen in het spel bracht. In januari 2021 behoorde hij tot degenen, die zich sterk maakten voor de zo strikt mogelijke lockdown.

Tevens is Wieler een onaangename herinnering vanwege zijn twijfelachtige begrip van democratie en transparantie tijdens de “Pandemie”. In Juli 2020 maakte hij tijdens een persconferentie duidelijk, dat twijfel aan de ingeslagen koers van de regering niet geoorloofd was. Wieler toentertijd letterlijk: “Aan deze regels zullen wij nog maandenlang moeten vasthouden. Zij dienen dus standaard te zijn. Over hen mag überhaupt nooit worden gediscussieerd.”(rk)

Door: Redactie ZUUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/01/13/das-gesicht-der-pandemie-taucht-ab-rki-chef-wieler-tritt-zurueck/