Hoogste tijd: Duitse Spoorwegen spreken zich uit voor einde aan de mondmasker-verplichting

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn. Had allang moeten gebeuren: Ook de Duitse spoorwegen, die hun reizigers uit en te na treiteren met de mondmasker-dwang, heeft er nu genoeg van. Ze spreken zich er thans eveneens voor uit, om de mondmaskerplicht in de komende weken in het treinverkeer af te schaffen. Net als bij de vliegreizen moet er worden ingezet op de vrijwilligheid, liet het concern weten aan de “Spiegel”. In feite is er sprake van een “lappendeken met de meest verschillende regelgevingen”. Aan medewerkers en reizigers is dat moeilijk te verkopen.

Voor de Corona-maatregelen in het treinverkeer is de staat verantwoordelijk. Volgens de momenteel geldende voorschriften van de besmettingsbeschermingswet zou er in IC’s, ICE’s en en spoorbussen nog tot en met 7 april de mondmaskerplicht gelden – als ze al niet wordt verlengd.

Minister van Volksgezondheid Lauterbach (SPD), sinds het begin van de pandemie een van de meest rigide pleitbezorgers van verboden, dwangmaatregelen en inperkingen van de vrijheid, kan zich niet verzoenen met het einde van de maskerdwang, de FDP daarentegen wel. Ook de passagiersbond Pro Bahn spreekt zich uit voor een beëindiging. “Ze kunnen aan geen mens uitleggen, waarom ze in de witte ICE een mondmasker nodig hebben en in de rode regionale trein niet meer”, aldus de Erevoorzitter van de Bond, Karl-Peter Naumann, tegen het persbureau dpa.

Vandaag pas had het nieuwsberichtenmagazine “Focus” verslag gedaan van een buitengewoon onappetijtelijk geval van mondmasker-pesterij in een ICE. Op weg naar Berlijn is begin januari een echtpaar door een conducteur penetrant in de gaten gehouden- en gedwongen om zich aan de mondmaskerplicht te houden. Het stel zat alleen in de coupé en dronk koffie. Hierbij werden de mondmaskers volgens de overijverige conducteur te lang afgezet. Hij gooide het echtpaar in Pasewalk uit de trein. (st)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/01/16/hoechste-zeit-deutsche-bahn-spricht-sich-fuer-ende-des-maskenzwangs-aus/