Onverholen censuur bij NDR: “De herkomst van de dader is niet relevant”

Door: Redactie ZUERST!

Hamburg. Ook na het messensteker-bloedbad in de regionale trein tussen Kiel en Hamburg, afgelopen woensdag, zien de Duitse media-vormgevers censuur en non-informatie als hun belangrijkste opdracht.

De Norddeutsche Rundfunk (NDR), die bij iedereen bekend staat als buitengewoon links, maakt van zijn censuurpolitiek geen geheim. Op zijn mediaportaal hebben meerdere gebruikers de afkomst van de dader bekendgemaakt, nadat die in deze zaak al spoedig na de bloeddorstige daad was doorgesijpeld in de openbaarheid. Evenwel werden de desbetreffende bijdragen door de NDR onmiddellijk weer gewist.

Hierop vroeg een gebruiker naar de redenen van de uitwis-actie. De redactie reageerde prompt door te schrijven: “De herkomst van de dader is voor dit bericht niet relevant en leidt tot een discriminerende veralgemenisering, of tot foutieve interpretaties”. Op gebelgde commentaren van gebruikers, die het verzwijgen van de herkomst beschouwden als niet-objectief, reageerde de NDR nogmaals – en gaf hierbij onverholen toe, dat voor hen de “juiste” instelling belangrijker is, dan transparantie en zakelijke informatie: “Correctheid is voor ons heel belangrijk. Onze sites zijn vrij van racisme en vreemdelingen-vijandigheid. Dat is geen censuur, maar behoud van de democratie”. (rk)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/01/30/unverhohlene-zensur-beim-ndr-die-herkunft-des-taeters-ist-nicht-relevant/