Meloni bij Raad van Europa: Europa moet zijn buitengrenzen verdedigen

Door: Redactie ZUERST!

Rome. De nieuwe Italiaanse minister-presidente Giorgia Meloni strijdt onverminderd voooor een betere verdeling van de migrantenlast ver Europa. Bij een ontmoeting met Charles Michel, de president van de Raad van Europa, herhaalde zij haar eis, dat de EU zijn buitengrenzen moet verdedigen. Bovendien mag Italië niet met het “vluchtelingen”-probleem alleen worden gelaten.

Letterlijk zei Meloni: “Het is in niemands belang, voor tweespalt te zorgen bij een onderwerp als migratie. Dat zou er op uitlopen, dat de mensenhandelaren er hun voordeel mee doen.”Ze benadrukte tevens de dringende noodzaak van Europese oplossingen, dat de EU Italië niet in de steek mag laten en de buitengrenzen moet verdedigen.

Meloni probeert een spagaat tussen de bestrijding van stromen migranten en mogelijke EU-sancties. Zo moeten sinds kort vermeende “reddingsschepen” Noord-Italiaanse havens aandoen, wat voor de mensensmokkel-boten hun bezigheden op z’n minst bemoeilijkt. Meloni wil het conflict met Brussel niet riskeren, omdat dit een verlies aan EU-geld ten gevolge zou kunnen hebben.

Vanwege zijn geografische ligging leidt Italië buitengewoon onder de immigratie-aanwas. Zaterdag bezocht Meloni Tripolis, teneinde aldaar te discussiëren over maatregelen ter bestrijding van de mensensmokkel. Alleen al in het prille begin van het jaar 2023 zijn er in Italië alweer 4452 “vluchtelingen” binnengekomen. Het vorige jaar waren dat in hetzelfde tijdvlak 2250 asielzoekers. Het hele voorgaande jaar zijn meer dan 100.000 “vluchtelingen” in Italië gearriveerd. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/02/01/meloni-beim-europarat-europa-muss-seine-aussengrenzen-verteidigen/