Mega-schandaal: Twee-derde van alle asielzoekers in Duitsland wordt aan de EU-grenzen niet geregistreerd

Door: Redactie ZUERST!

Brussel/München. Vooral Oostenrijkse politici spaarden de laatste maanden hun kritiek op het Europese asielsysteem niet – dit is “verrot”, stelde bijvoorbeeld in deze dagen de Oostenrijkse Bondskanselier Nehammer (ÖVP) vast. Uitgerekend het Bondsbureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) bevestigt dergelijke beschuldigingen, want: zoals een actuele evaluatie van Eurodac-registraties van alle aanvragers van het bureau aantoont, wordt de grote meerderheid van de asielmigranten illegaal via de buitengrenzen van de EU Duitsland binnengehaald. Onder alle 151.277 asielaanvragers vanaf 14 jaar, die in 2022 in Duitsland arriveerden, “had ongeveer twee-derde (ca. 101.000) geen Eurodac-visum”, schrijft het BAMF.

Deze bevinding is een regelrecht schandaal. Want alle EU-staten zijjn verplicht,, iedere illegaal binnenkomende migrant ouder dan 14 jaar te registreren en onder te brengen in de Europese databank Eurodac
.

Van zijn ontstemming over dezee situatie maakte thans de Beierse CSU-minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann in een interview met “Welt am Sonntag” geen geheim. Aldaar verklaarde hij: “De bescherming van de EU-buitengrenzen is van belang. De aankomst- en doorreislanden van de EU verwaarlozen op onverantwoorde wijze hun plicht, om gegevens van migranten zonder visum te registreren. Dat steeds meer mensen volledig ongecontroleerd de EU binnenkomen, betekent tevens een toenemend veiligheidsrisico.”

Herrmann dringt er op aan dat het Europese recht wederom wordt gehandhaafd, en hoopt dat de meest recente EU-top hier een trendmatige omslag heeft bewerkstelligd. “Schengen betekent niet, dat er niet meer gecontroleerd wordt, maar dat de deal steeds geweest is, dat de interne grenscontroles kunnen vervallen, mits de buitengrenzen goed zijn beschermd. Basisvoorwaarde was tevens de mogelijkheid voor hoofddoellanden als Duitsland om ongeoorloofd verder trekkende asielzoekers wederom terug te brengen naar de verantwoordelijke staat. Zonder registratie en overdrachtsmogelijkheid voor Duitsland zal er vroeg of laat weer gepraat moeten worden over nationale grensbeschermingsmaatregelen”, zo kondigde Herrmann aan.

Eigenlijk zou de grote meerderheid van in Duitsland arriverende asielmigranten op een dergelijke registratie door de staten aan de EU-buitengrens moeten bogen. Want slechts een klein deel van de aanvragers in Duitsland reist zonder eerder verblijf in andere Europese staten direct Duitsland binnen. (se)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/02/14/riesenskandal-zwei-drittel-aller-asylbewerber-in-deutschland-werden-an-den-eu-grenzen-nicht-registriert/