Berlusconi beweert zonder omhaal: Zelensky is de schuld van de Oekraïne-oorlog

Door: Redactie ZUERST!

Rome/Kiev. In de Italiaanse regering onder Giorgia Meloni zijn barsten zichtbaar. Eén van de coalitiepartners, oudgediende Silvio Berlusconi, bekritiseerde thans in duidelijke bewoordingen de Oekraïense president Zelensky – aan wie onlangs nog Meloni, schouder aan schouder met Brussel, alle denkbare ondersteuning toezegde. Dat is niet het standpunt van Berlusconi.

Zelensky is verantwoordelijk voor de oorlog en de “verwoesting” in de Oekraïne. Daarom beoordeelt hij “deze meneer zeer, zeer negatief”, aldus Berlusconi zondagavond tot journalisten in Milaan. Als Zelensky de aanvallen op de twee “autonome volksrepublieken in de Donbass” had afgeblazen, zou het niet tot een oorlog gekomen zijn.

Daarnaast deed Berlusconi een beroep op de VS, om druk uit te oefenen op Zelensky. Tegelijkertijd dreigde hij, wapenleveranties aan de Oekraïne terug te draaien en beloofde een omvangrijk hulpverleningsprogramma, mocht de Oekraïne toestemmen in een onmiddellijke wapenstilstand.

Met zijn uitlatingen begaf de 86-jarige Berlusconi, zelf voormalig minister-president en momenteel partijleider van het conservatieve Forza Italia, zich in een wespennest. Het bureau van regeringsbazin Meloni liet liet per omgaande verbreiden, dat de Italiaanse regering de Oekraïne “vast en overtuigd” ondersteunt. Meloni-zelf wil de Oekraïne nog bezoeken voor 24 Februari, de verjaardag van de Russische inval. Vanuit Kiev kwamen intussen de in zulke gevallen gebruikelijke vervloekingen: De raadsman van Zelensky, Mychailo Podoljak, betitelde Berlusconi als “VIP-agitator in het belang van de Russische propaganda”. Hij zou “de reputatie van Italië op het spel zetten voor zijn vriendschap met Poetin”. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/02/15/berlusconi-spricht-klartext-selenskyj-ist-schuld-am-ukrainekrieg/