Door: Redactie ZUERST!
Berlijn. Over haar prioriteiten als bazin vvan het Bureau voor Buitenlandse Zaken heeft Annalena Baerbock (de Groenen) vanaf het begin geen twijfel laten bestaan. Helemaal bovenaan de agenda: de “feministische Buitenlandse Politiek”. Bepaald goed doorgedrongen is de groene minister van Buitenlandse Zaken hiermee ook nog niet, na een jaar in functie, maar ze is vastbesloten, deze zaak serieus aan te pakken. Derhalve wil zij binnenkort een ambassadrice voor “feministische buitenlandse politiek” benoemen.
Dit blijkt uit de hoofdlijnen van het Buitenlands Bureau voor feministische Buitenlandse Politiek, die op 1 maart moeten worden gepresenteerd. Weliswaar zin ze nog niet definitief, maar enkele kernpassages zijn reeds doorgesijpeld. Binnenkort moet de nieuwe ambassadrice, wier basissalaris wordt begroot op 12.000 euro, “zorg dragen voor de “mainstreaming feministische Buitenlandse Politiek”.
Bovendien wil men tezamen met de partners “in het kader van een Feminist Foreign Policy rechten, ressources en representatie van vrouwen en meisjes wereldwijd versterken en maatschappelijke diversiteit bevorderen”, zo heet het verder. Ook wil men meer vrouwen in internationale leidende posities afvaardigen. Er moet sprake zijn van een “culturele omslag”, en “historisch gegroeide machtsstructuren” dienen opgebroken te worden.
Het is duidelijk, dat het Baerbock in de eerste plaats gaat om vrouwen-lobbywerk, dat nationaal noch internationaal leidt tot meer sociale samenhang, maar tot meer genderbepaalde frustratie, vermoedelijk ook tot het inboeten aan deugdelijke prestatiestandaards. De Groene bureaubazin loopt hierbij op haar eigen gebied voorop qua ongunstig voorbeeld: In juli vorig jaar heeft ze verordend, de toelatingsexamens voor diplomaten aanmerkelijk te vereenvoudigen. Concreet werden de moeilijke algemene kennis-test en de psychologische test afgeschaft – uiteindelijk, omdat hierbij buitengewoon veel vrouwelijke kandidaten afvielen.
In andere landen heeft men allang ingezien, dat “feministische Buitenlandse Politiek” niemand verder helpt. In Zweden heeft de nieuwe burgerlijke minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström al spoedig na zijn verkiezing in de herfst van 2022 aangekondigd, niet langer een feministische Buitenlandse Politiek, waartoe tot dan toe ook de voorgaande regeringen in Stockholm waren overgegaan, te willen aanhouden. (rk)
Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/02/22/was-die-welt-weiterbringt-baerbock-ernennt-botschafterin-fuer-feministische-aussenpolitik/