Plaats voor vluchtelingen: Kerk gooit 110 senioren uit haar tehuis

Door: MANFRED ROUHS

Het onderdak brengen van vluchtelingen uit alle hoeken van de wereld is economisch aantrekkelijker dan het verzorgen van ouderen. Prikkels van dit soort blijven niet zonder uitwerkingen op de branche. En deze uitwerkingen maken evenmin pas op de plaats, waar het kerkelijke instellingen betreft.

Zo beëindigt de kerkelijke Johannesstichting-diaconie in Wedding (Berlijn) het opnemen van 110 verzorgingsbehoeftige oude mensen in de Paul Gerhardt Stichting in de Müllerstrasse 58 aan het eind van het jaar 2024. Tot dan mogen de bewoners afsterven, van nieuwe opnames is geen sprake meer.

In plaats daarvan worden in het gebouw “plaatsen voor meervoudig getraumatiseerde beschermings-behoeftigen gecreëerd”, zoals de “Focus” laat weten https://www.focus.de/panorama/plaetze-fuer-mehrfach-traumatisierte-schutzbeduerftige-berlin-110-senioren-aus-heim-geworfen-weil-fluechtlinge-mehr-geld-bringen_id_186945741.html. Hiervoor moet de capaciteit van de inrichting nog worden uitgebreid. De kerk gaat er blijkbaar vanuit, zich te installeren in een groeimarkt. De “Focus” schrijft hierover:

“Voor vluchtelingenonderkomens betaalt dit land zoveel subsidies, dat ze er in tegenstelling tot kosten-intensievere verzorgingstehuizen al gauw financieel beter van worden

In de DDR werd, zoals bekend, het brood zo uitvoerig gesubsidieerd door de staat, dat menigeen het aan de varkens gevoerd heeft. Thans wordt de asielmarkt dusdanig overspoeld met belastinggeld, dat de reeds precaire ouderenzorg economisch onaantrekkelijk wordt.

Niet alleen, maar ook daarom hebben verschillende politieke waarnemers de indruk, dat de Bondsrepubliek Duitsland van onze dagen mogelijk steeds meer op de DDR zou kunnen gaan lijken.

Leuk is dat niet: “Verzorgingsbehoeftige senioren, die hun hele leven lang steeds braaf kerkbelasting hebben betaald en collectes gegeven hebben, de deur uitzetten, is geen fraaie aangelegenheid”, citeert de “Focus” familieleden van een bewoner van het Ouderentehuis, die er kennelijk van uitgaan, dat hun familielid het jaar 2024 zal overleven.

Door: MANFRED ROUHS.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2023/02/platz-fuer-fluechtlinge-kirche-wirft-110-senioren-aus-ihrem-heim/