Nieuwe ÖVP/FPÖ-coalitie in Neder-Oostenrijk: Links is ontzet, economie vindt het oké

Door: Redactie ZUERST!

St. Pölten/Wenen. In Oostenrijk wordt de nieuwste ÖVP/FPÖ-coalitie, die thans in Neder-Oostenrijk van start gaat, door Links ontvangen met heftige kritiek. Desbetreffende demagogen halen daarbij het onderste uit de kan. Zo insinueerde Christoph Heubner, uitvoerend vicepresident van het Internationale Auschwitz-comité, in een persbericht: “Het onverholen en agressieve antisemitisme, dat velen in deze FPÖ delen met de Duits-nationalistische studentenclubjes in Oostenrijk, is even schandalig als het feit, dat de ÖVP met deze coalitie rechts-extremisme salonfähig laat worden.” Voor overlevenden van de Holocaust en hun families zijn de berichten over het verbond “verbijsterend en afgrijselijk”.

Ook de succesloze SPÖ toont zich getroffen: “ÖVP en FPÖ vinden elkaar in Neder-Oostenrijk in een recordtempo. Kickl, Waldhäusl, Landbauer, de hele FPÖ staat voor een mensen-verachtende politiek en -hetze”, bekritiseerde de onfortuinlijke SPÖ-leidster Rendi Wagner op Twitter. De voormalige ÖVP-minister van Volksgezondheid Andrea Kdolsky kondigde zelfs aan, vanwege de “toenemende ruk naar Rechts van de partij” en de daaruit volgende coalitie uit haar partij te treden.

Bij de ÖVP verdedigt men intussen de coalitie. De thans gesloten werkovereenkomst stelt de belangen van de deelstaat boven persoonlijke zienswijzen, heeft de ÖVP Neder-Oostenrijk laten weten.
De economie heeft intussen weinig op met de linkse moraalpolitiek – en zendt naar de toekomstige coalitie positieve signalen uit. De president van de Neder-Oostenrijkse Vereniging van Industriëlen (IV), Thomas Salzer, Appelleerde aan de aanstaande deelstaatregering, onderwerpen “constructief en oplossings-georiënteerd” af te werken. Ook de Neder-Oostenrijkse Economische Kamer vindt het oké, dat de economie tot “hoofdzaak” verklaard is.

Politieke waarnemers in Oostenrijk willen niet uitsluiten, dat uit de St. Pöltener coalitie een hernieuwd ÖVP-//FPÖ-verbond op landelijk niveau voortkomt. Zo werd Theresa Spari, dienstdoende bazin van het populaire “Kronen”-dagblad, in een interview gevraagd, hoe realistisch een Bondskanselier Kickl (FPÖ) na de volgende parlementaire verkiezingen zou zijn. De top-journaliste wilde een dergelijke ontwikkeling niet langer uitsluiten. FPÖ-leider Kickl zal er op staan,, de regeringsonderhandelingen te leiden, mocht hij met zijn FPÖ op de eerste plaats eindigen. Volgens Spari zal Kickl dan ook het kanseliersambt opeisen.

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/03/21/neue-oevp-fpoe-koalition-in-niederoesterreich-linke-sind-empoert-wirtschaft-findet-es-gut/

P