Italiaanse Nationalist zorgt voor schandaal: Zuid-Tirolers staan op beschermingsmacht Oostenrijk

Door: Redactie ZUERST!

Wenen/Bozen. Door de Wenen-reis van een delegatie van het Zuid-Tiroler deelstaatparlement wordt gewag gemaakt van een behoorlijk schandaal. De reisgroep, onder leiding van deelstaat-presidente Rita Mattei, ontmoette tijdens haar bezoek onder andere de Italiaanse vertegenwoordiger Stefano Beltrame, Peter Launsky-Tieffenthal, de secretaris-generaal van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken, en de president van de Weense Nationale Raad, Wolfgang Sobotka (ÖVP).

Tijdens de reis zorgde de uitlating van de Zuid-Tiroler deelstaat-afgevaardigde Marco Galateo (Fratelli d’ Italia; Fdl), volgens welke de Oostenrijkse beschermingsmachtsfunctie voor Zuid-Tirol “achterhaald” zou zijn en “opnieuw zou moeten worden bezien”, voor opwinding. “Er valt niets te beschermen”, aldus Galateo. Men zo zich moeten concentreren op ” belangrijker problemen”.

In Bozen zorgden deze uitlatingen prompt voor onbegrip. De voorzitter van deTiroler regeringspartij SVP (( Südtiroler Volkspartei), Peter Achammer, toonde zich “zeer verwonderd”. “” Hier heeft iemand kennelijk bijles nodig in geschiedenis en autonomie-ontwikkeling”, verklaarde de partijvoorzitter. De beschermende functie van Oostenrijk zal nooit achterhaald zijn, onafhankelijk van de regering in Rome.

Ook de SVP-afgevaardigde Dieter Steger verklaarde: “De beschermende functie en het internationale beschermende vangnet van de autonomie zijn voor ons als taalkundige minderheid (….) hoe dan ook onontbeerlijk.” Wat Steger betreft zijn de verhoudingen tot de momentele regering in Rome weliswaar gekenmerkt door wederzijds begrip en respect, maar: “De dingen kunnen ook weer veranderen, zoals onze geschiedenis en vele voorbeelden in de wereld ons steeds weer laten zien.” Daarom is het voor de Zuid-Tirolers, als minderheid in de staat Italië, geruststellend om te weten, dat dat de beschermende functie van Wenen een feit is – hoewel het te hopen is, dat zij nooit benut hoeft te worden.

Dat Oostenrijk tot op heden fungeert als beschermende macht van Zuid-Tirol gaat terug op het zogeheten “Tweede Autonomie-pakket” van 1972. Dit moest door de Zuid-Tirolers heftig worden afgedwongen. Dat Wenen hierin formeel werd bevestigd als beschermings- en garantiemacht van de Zuid-Tiroler autonomie, heeft alles te maken met de decennialange strijd van de Duitstalige Zuid-Tirolers voor hun culturele identiteit. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/03/31/italienischer-nationalist-sorgt-fuer-eklat-suedtiroler-beharren-auf-der-schutzmacht-oesterreich/