Noodsituatie van asielzoekers in het Zuiden: Frankrijk sluit grens, Italië hoopt op hulp van het IMF

Door: Redactie ZUERST!

Rome/Parijs. Een half jaar na haar regeringsovername worstelt de rechtse Italiaanse regering onder Giorgia Meloni nog steeds vertwijfeld met mogelijkheden om de massale immigratie van illegalen in te dammen. In de loop van het jaar zijn er reeds meer dan 40.000 immigranten in Italië beland – viermaal meer, dan in de vergelijkbare tijdspanne 2022. Prognoses gaan al uit van tot en met 400.000 illegalen tot het einde van het jaar.

Bjj een ontmoeting van minister van Binnenlandse Zaken Piantedosi en de voor immigratievraagstukken verantwoordelijke regeringscommissaris Valerio Valenti met de president van vijf Italiaanse regio’s werd er nu een maatregelencatalogus overeengekomen – ook deze is echter geen recept voor een consequente illegalenstop.
Zo moet er nu in elke regio voor migranten zonder verblijfsvergunning een eigen uitzettingscentrum worden ingericht. Het kabinet wil de uitzetting van buitenlanders zonder verblijfsvergunning stimuleren, zo werd vanuit Rome meegedeeld.

Tegelijkertijd wil de regering 100 miljoen Euro vrijmaken voor de economische stabilisatie van Tunesië. “Wij staan er op, dat er ter bevordering van verbeteringen een eerste financieringstranche wordt veiliggesteld en dat langzamerhand, wanneer die worden omgezet, meer middelen kunnen worden verzekerd”, aldus de Italiaanse vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani. Hierbij hoopt men op de coöperatie van het IMF en de EU.

Terwijl Italië de situatie niet onder controle krijgt, grijpen buurlanden alleen zelfhulp aan: Frankrijk bereidt zich voor om de grens naar Italië af te grendelen. Vanaf volgende week worden 150 desbetreffende ambtenaren aan de grens ingezet, teneinde illegale migranten af te houden. De regering plant bovendien een nieuwe eenheid ter grensbescherming, waaraan politie, douane en leger moeten deelnemen. Zij dient binnen zes maanden inzetbaar te zijn. Hiermee wil Parijs tevens de alpenpassen afscheiden, die door sleepboten worden gebruikt, om migranten van Italië naar Frankrijk te brengen. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/05/02/asylanten-notstand-im-sueden-frankreich-riegelt-grenze-ab-italien-hofft-auf-iwf-hilfe/