De “Boze Burgers” en de rechtse splijtzwam

Door: MANFRED ROUHS

Bi dee vverkiezingen in de Stadsstaat Bremen hebben de “Boze Burgers” om en nabij 11 procent van de kiezersstemmen binnengehaald. Een gespleten, waarschijnlijk naar de Geheime Dienst opgeschoven AfD had voor deze gang naar de stembus wee concurrerende deelstaatlijsten ingediend en zich hierdoor zelf uitgesloten van de verkiezingen. Aldus werd de weg vrijgemaakt voor een kleine, migratie-kritische regionale partij die, reeds lang vóór de AfD, in Bremen politiek heeft bedreven.

De “Boze burgers” waren sinds 2008 steeds opnieuw met enkele mandaats-dragers vertegenwoordigd in de Bremer regionale politiek. Hun grondlegger Jan Timke, een voormalige staatsgrensbewaarder, sloeg in de Bremer burgerij een goed figuur, maar bouwde de partij niet bovenregionaal uit, hoewel daarvoor jarenlang goede mogelijkheden hadden bestaan.

Nu zoekt hij de definitieve aansluiting met Niklas Stadelmann van een zeker “Verbond Duitsland”, dat zich eind 2022 met aanspraak door heel Duitsland heeft geformeerd, vijf jaar nadat de AD voor het eerst in het Duitse parlement een fractie kon vormen. Hi wenst “conservatieve krachten te bundelen” en haalde hiermee steeds opnieuw af en toe een verbazingwekkend gunstige pers https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.buendnis-deutschland-neue-partei-will-konservative-kraefte-buendeln.c2acca67-019c-43f0-ba8c-9f40240e0e51.html . Want hij schermt zich af van de AfD, die hij kiezersstemmen wil betwisten.

Een dergelijke splijtzwam komt sommige politieke toneelspelers bijzonder gelegen. De AfD is nu juist de sterkste politieke kracht in de actuele enquêtes voor de deelstaat Thüringen. Een staatsrecht-advocaat bezweert al het gevaar van een “staatscrisis” https://regionalheute.de/verfassungsrechtler-warnt-vor-staatskrise-in-thueringen-1684087325/ ingeval het niet mocht lukken haar uit te sluiten van het vormen van de volgende deelstaatregering in Erfurt. Dit ligt heel waarschijnlijk te gronde aan een buitengewoon eigenaardig begrip van democratie.

Eendracht maakt macht. De AD-top heeft tot dusverre nooit toenadering gezocht tot andere toneelspelers binnen het eigen politieke spectrum, omdat zij tegen de achtergrond van haar kiessuccessen voor kracht nauwelijks kon lopen en bij het opnemen van nieuwe leden in de partij zich meer focuste op risico’s dan op kansen. Dat zou een probleem kunnen worden, als de messamedia bij komende verkiezingen de rechtse splijtzwam koesteren, door alternatief op alternatief op de agenda van hun berichtgeving te plaatsen.

Wie eigenlijk afhankelijk is van de welwillendheid van dit medialandschap kan en zal snel worden uitgeschakeld, zodra hij aan zijn vermeende verplichting heeft voldaan.

Door: MANFRED ROUHS.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2023/05/die-buerger-in-wut-und-der-rechte-spaltpilz/