Nigeriaanse prins heeft kritiek op Baerbock: “Het spijt me, maar uw minister van Buitenlandse Zaken is te jong”

Door: Redactie ZUERST!

Abuja. Dat is sterk: Nu wordt minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zelfs bekritiseerd vanuit Nigeria – daarnaast had zij de teruggave van de beroemde Benin-bronzen figuren, die uit het Afrikaanse land afkomstig zijn en tot voor kort in enkele Duitse musea werden tentoongesteld, eigenlijk hebben willen verstaan als onderdeel van herstelbetaling.

In Nigeria ziet men het op geen enkele manier zo. Prins Okpame-Edward Oronsaye, die afstamt van de koninklijke familie van Benin, was aangesproken over over de feestelijke teruggave van de Benin-bronzen figuren door Baerbock aan Nigeria. Ze wil een onrecht herstellen, zo had de minister van Buitenlandse Zaken verklaard. Of de prins het eveneens zo ondervindt, vroeg een Duitse krant. De prins hierop: “Ze heeft het overdreven. Dat is het probleem met uw minister van Buitenlandse Zaken. Ze weet niet, hoe men zich diplomatiek uitdrukt. En blijkbaar heeft ze geen goede adviseur. De Duitsers hebben van ons niets gestolen. Dat waren de Britten.

Ook anderszins vond de prins scherpe woorden voor de Groene minister van Buitenlandse Zaken: “Het spijt me, maar uw minister van Buitenlandse Zaken is te jong. Zij heeft geen ervaring en soms valt dat te merken als zij spreekt.

Feitelijk waas Nigeria nooit een Duitse kolonie. Maar dat was niet de enige fout in de Nigeria-politiek van de Groene bezin van Buitenlandse Zaken. Met meerdere miljoenen euro’s belastinggeld financierde Berlijn daarenboven de bouw van een museum in Nigeria. Aldaar moesten teruggegeven Benin-Bronzen figuren die Baerbock als “roofbuit” feestelijk – en ten onrechte – had teruggegeven, eigenlijk worden tentoongesteld. Evenwel zal de openbaarheid de waardevolle sculpturen nimmer in het vizier krijgen. Kort na hun teruggave gingen ze over in privébezit. (mü)


Beeldbron: Wikimedia/Richard Mortel vanuit Riyaad, Saoedi-Arabië/CC BY 2.0

Door: Redactie ZUERST.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/05/18/nigerianischer-prinz-kritisiert-baerbock-es-tut-mir-leid-aber-ihre-aussenministerin-ist-zu-jung/