Politieke motivatie van de kerken in Duitsland: Eén op de drie personen wil uittreden

Door: Redactie PI.

Shockerende enquête voor de kerken in Duitsland en Oostenrijk: Nog maar een op de vijf mensen is het eens met het kerksysteem. Een op de drie wil uittreden. Redenen voor de negatieve tendens: De politieke motivatie van de kerken en van hun houding gedurende de Coronatijd. Ook de solidariteit met de zogeheten klimaatactivisten stuit op heftige afwijzing.

Nog maar één op de twee kerkleden beschouwt zichzelf als religieus. Dit was de uitkomst van een representatieve enquête van het opinie-onderzoeksinstituut INSA exclusief voor de radiozender KONTRAUNK in Duitsland en Oostenrijk https://kontrafunk.radio/images/umfragen/2023%20Kirchenaustritte/MT_08-05-2023_Prasentation_Kontrafunk.pdf https://kontrafunk.radio/images/umfragen/2023%20Kirchenaustritte/OMT_Mai%202023_Prasentation_Kontrafunk.pdf. Volgens hen wil 36 procent van de kerkleden in Duitsland en zelfs 40 procent van de kerkleden in Oostenrijk zeker de kerk verlaten, of staan ze op het punt om dat te doen.

Slechts één op de zes ondervraagden (17 procent) vindt het juist, dat delen van de Evangelische Kerk in Duitsland zich solidair hebben verklaard met de activiteiten van de vereniging “Laatste Generatie”. Onder de leden van de landelijke Evangelische kerken is de instemming voor solidariteit met de “Laatste Generatie” zelfs nog geringer (15 procent).

Ook met hun Corona-vaccinatie-campagne hebben de christelijke kerken in Duitsland zich losgekoppeld van de meerderheid: Slechts 43 procent van de ondervraagden vindt het juist, dat er werd opgeroepen tot een dergelijke behandeling; bij degenen onder de 30 jaar is dit slechts nagenoeg één derde (31 procent). Buitengewoon sceptisch tegenover de oproep tot zogeheten Corona-vaccinatie staan de vrij-kerkelijke christenen: Slechts één vijfde (21 procent) sluit zich aan bij deze oproep.

In Oostenrijk vindt zelfs maar 28 procent het juist, dat de christelijke kerken ertoe hebben opgeroepen tot vaccinatie tegen het Coronavirus. Bij de leeftijdsgroep tussen de 16 en 49 jaar is dit minder dan 25 procent, bij die boven de 60 jaar 38 procent.

Hoezeer ook gelovige mensen over de kerkleidingen ontevreden zijn, blijkt uit een dramatisch hoge bereidheid om uit de kerk te treden. Ook na de meest recente uittredingsgolven neemt deze blijkbaar niet a. In Duitsland zegt 15 procent, dat ze vast en zeker zullen uittreden, en een verdere 21 procent zal het misschien doen. In Oostenrijk zijn de cijfers nog hoger: 17 procent zin vastbesloten, te vertrekken, een verdere 23 procent speelt met de gedachte. Dit betekent dat de kerken op de lange duur maar twee-derde van leden zullen behouden.

Op het punt van de inanciering ziet het er nog krasser uit. Niet eens één op de vijf (18 procent) is er voor dat het kerkbelastingsysteem tot nu toe behouden blijft. De meerderheid van de ondervraagden (51 procent) zou het juist vinden, dat de christelijke kerken de kerkbelasting zelf intrekken. De rest laat het koud, resp. weet het antwoord niet, of wil niet antwoorden. Ook onder de huidige kerkleden is slechts om en nabij een kwart (22 t/m 27 procent) het ermee eens, dat de staat verder de kerkbelasting int.

Het opinie-onderzoeksinstitut INSA-CONSOLERE heeft in mei 2023 in opdracht van KONTRAFUNK rond de 2000 burgers en 1000 burgers in Oostenrijk representatief online ondervraagd over deze onderwerpen. De enquêtevragen zijjn gestoeld op de permanente telefoon-enquête INSA-Perpetua Demoscopia.

(Bron: Kontrafunk https://kontrafunk.radio/de/umfragen/umfrage-kirchenaustritte)

Door: Redactie PI.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2023/05/politisierung-der-kirchen-in-deutschland-jeder-dritte-will-austreten/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.